Hari ini, masyarakat beragama Hindu menyambut perayaan Hari Deepavali dan bagi kaum-kaum yang lain turut bercuti bagi memberi laluan kepada hari peristiwa terbesar negara kita ini.
Kebiasaannya, perayaan Deepavali sinonim dengan hiasan kolam yang diperbuat daripada beras yang diwarnakan selain hiasan lampu-lampu di rumah seperti sebuah pesta cahaya.
Selain itu, kudap-kudapan serta kuih muih tradisional kaum hindu ketika perayaan Deepavali pasti juga dinantikan oleh setiap lapisan masyarakat. Jom kami senaraikan beberapa kuih yang selalu menjadi pilihan tetamu!
1. Achi Murukku
Turut dikenali sebagai murukku bunga ros, ia adalah kudapan manis wajib ada di hari perayaan Deepavali dan menjadi kegemaran kanak-kanak. Achi Murukku ini diperbuat daripada tepung beras, terdapat pilihan telur dan juga vegetarian tanpa telur.
2. Murukku
Yang ini tak perlu diperkenalkan lagi, kalau bukan hari perayaan Deepavali pun tetapi menjadi kegemaran rakyat Malaysia.
3. Chittu Urundai
Kini semakin jarang dijumpai, ia adalah sejenis manisan bebola kecil yang diperbuat daripada tepung kacang hijau, kelapa parut, bijan hitam dan gula jaggery.
4. Nei Urundai
Dibungkus dalam kertas berwarna warni, Nei Urundai mempunyai rasa yang manis dan digemari kanak-kanak. Diperbuat daripada tepung kacang dal, minyak sapi, rempah dan buah kismis.
5. Ketti Urundai
Agak ‘mencabar’ ketika memakannya kerana teksturnya sangat keras, Ketti Urundai merupakan sejenis juadah yang diperbuat daripada tepung dal dan juga kacang hijau selain saiznya yang sebesar segenggam tapak tangan!
6. Athirasam
Mungkin kelihatan sama dengan cucur denderam, tetapi Athirasam mempunyai resipi yang sedikit berbeza dan merupakan makanan wajib ada ketika di hari perayaan Deepavali.
7. Seedai
Diperbuat daripada tepung gandum, kelapa parut dan rempah ratus serta pilihan tepung dal. Ia berbentuk bebola kecil dan digoreng dalam minyak dan boleh dimasak sebagai bukan manisan mahupun bergula.
8. Sippi
Diperbuat daripada tepung gandum, gula digoreng dalam minyak, ia seakan kuih siput yang selalu kita makan sebagai jajan. Boleh dimakan begitu sahaja ataupun disalut dengan serbuk gula.
BeautifulNara juga ingin mengucapkan selamat hari Deepavali kepada mereka yang menyambutnya!
The post Sambutan Hari Raya Deepavali Tak Meriah Kalau Tak Ada 8 Jenis Kuih Tradisional Ini! Sedapnya…… first appeared on Beautifulnara -Terkini dan Sensasi.
sumber: beautifulnara.com #superpantas
0 Comments