Mee segera merupakan mee separa masak yang dikeringkan dan
dicampur dengan minyak, biasanya di makan setelah dimasak atau direndam dengan
air panas selama beberapa minit. Makanan ini amat “popular” di kalangan orang
bujang mahupun golongan yang sedang “kekeringan” poket..
Namun begitu tahukah anda, di sebalik kesedapan dan keenakan
mee segera yang mempunyai pelbagai perisa itu sebenarnya kurang sihat sekiranya
dimakan dalam kuantiti yang banyak dan secara berterusan. Bayangkan kandungan
di dalam bahan perencah mee tersebut mengandungi kadar MSG yang tinggi dan
garam yang tinggi. Bahan perisa ini mempunyai pelbagai kesan negatif kepada
kesihatan terutama terhadap fungsi buah pinggang. Terdapat kajian yang
mengatakan bahawa individu yang alah kepada MSG mengalami panas dada, perubahan
warna wajah kepada sedikit merah atau sakit kepala yang melampau setelah
mengambil produk yang mengandungi MSG yang tinggi.
Selain itu, kandungan dioxin dan plasticizers yang
terkandung dalam pek pembungkusan (biasanya dalam bentuk mangkuk atau cawan)
juga dikatakan mampu mempertingkatkan risiko serangan kanser di kalangan
pengguna. Bahan kimia yang terlarut dalam air panas akan menjadi bahaya
sekiranya di makan dari mangkuk secara terus.
Jangan lupakan juga teknik memasak mee segera anda. Tahukah
anda, kandungan wax yang menyelaputi mee segera mengambil masa selama 4-5 hari
untuk mencernanya. Bagaimana pula dengan kesan terhadap ibu mengandung dan
kanak-kanak?
Kanak2 yang berumur bawah 5 tahun akan mengalami masalah
penyerapan nutrisi sekiranya dia mengambil mee segera lebih dari 3 kali
seminggu. Pengambilan mee segera yang terlalu kerap bagi ibu mengandung juga
boleh mengakibatkan keguguran atau menganggu proses pertumbuhan janin. Jadi,
anda para wanita, cubalah elakkan mengidam mee segera ya.. Cuba gantikan dengan
makanan lain yang lebih berkhasiat.
136 bahan penambah kebanyakannya bahan kimia dibenarkan
ditambah di dalam mi segera oleh Codex, piawaian makanan WHO/FAO. Gambar di
atas menunjukkan bahan ramuan itu.Daripada 136 bahan penambah itu, 24
daripadanya adalah garam natrium, di samping garam makan juga turut ditambah.
Disebabkan itulah kenapa mi segera mengandungi natrium yang tinggi.
Satu paket mi segera sahaja boleh mengandungi kira-kira
maksimum pengambilan harian yang dibenarkan 2,400 mg natrium.Di samping banyak
bahan penambah dan paras natrium yang tinggi, mi segera juga mengandungi jumlah
lemak yang tinggi. Kebanyakan mi segera digoreng dalam proses pembuatannya.
Menurut Majlis Pengguna Hong Kong (HKCC) dan Pusat Keselamatan Makanan (CFS),
sampel 3 cawan mi segera didapati mengandungi lebih daripada 30g daripada
jumlah lemak bagi setiap pakej, yang merupakan lebih daripada 50% daripada had
pengambilan harian bagi jumlah lemak untuk diet 2,000-kcal.Huraian lanjut, sila
dapatkan akhbar Utusan Pengguna keluaran Nov-Dis 2010.
10 Ramuan Melampau Dalam Mi Segera:
Adakah mi segera makanan sebenar atau makanan palsu?
Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia
selamat?
Berikut beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya
bersama dengan mi segera anda.
1) Kalsium Sulfat: Kapur Paris.
2) Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan
untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.
3) Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam
racun serangga.
4) Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan
petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
5) BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.
6) Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti
hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin
yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.
7) Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa
(sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan
dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan
air.
8) Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun
neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif,
cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan
yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.
9) Polydimethylsiloxane:
Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan
rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.
10) Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan
Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak;
mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan
saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.
Kerosakan buah pinggang disebabkan pemakanan yang tidak
sihat.
anda nampak apa yang berlaku dalam tubuh anda?
0 Comments